İTAAT EĞİTİMİ

TEMEL İTAAT EĞİTİMİ


Temel itaat eğitimi ile ilgili yaşanan en büyük problemler, çiftliklerde belirli sınırları olan mekanlarda eğitilen köpeklerin şehirde, günlük hayatta komutlarla ilgili dikkatsizlik yaşanması ya da eğitmeniyle başarılı olan köpeğin sahibiyle aynı performansı gösterememesi şeklinde açıklanabilir.

Köpek mekan, zaman ve hatta zemin algısı olan bir canlı. O yüzden kişiye karşı farklı davranışlar göstermesi şaşırtıcı olmamalıdır. Farklı mekanlarda, daha geniş alanlarda ve köpeğin sahibiyle daha fazla tekrar egzersizi yapılarak sorun yaşanması engellenebilir.

İtaat eğitimini etkileyecek eksik sosyalizasyon, iletişim eksikliği, tıbbi ya da psikolojik sebepli korkular, yaşam düzenindeki yanlışlar itaat eğitiminin müfredatına dahildir. Bu yüzden köpeğinizle yaşadığınız problemleri bir liste halinde not almanız fayda sağlayabilir.

Pet köpekler için itaat eğitimine dahil olan çalışmalar şunlardır.

Tasmalı yürüyüş, otur, yat komutları, bağlıyken bekleme, insanların üzerine atlamaması, sosyalizasyon eksiklikleri programa dahil konulardır.


YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ


Yavru bir köpek alma heyecanı yaşayan insanlar farkında olmasalar da yavru köpeğin eğitimi anne altından doğru yavruyu seçmekle başlıyor. Seçtiğiniz yavru köpeğin aktif mi, havlıyor mu, çevresiyle mi yoksa sizinle mi ilgileniyor vb. davranışları köpeğinizin büyüdüğünde sahip olacağı karakter için ipuçları verir.

Evimize gelen yavru köpeğimizin mümkün olduğunca doğru yönlendirilmesi, doğru sosyalleşmesi, erken yaşta öğrendiği kurallar hepimiz için hayat boyu huzurlu yaşamanın ilk basamaklarıdır. Bu yüzden 6. ayı beklemeden, köpeğinize pek çok şeyi kolayca öğretebilir, yetişkin bir köpekte yaşanması muhtemel pek çok soruna erkenden ve alışkanlık haline gelmeden engel olabilirsiniz.

Yavru eğitimi boyunca köpeğimizin özellikle şehir hayatında ideal köpek davranışları sergilemesi için yaptığımız belirli alıştırmalar var ancak eğitime başlamadan önce beklentilerimizle ilgili bir liste yapmak hazırlayacağımız program için doğru bir yol haritası çizmemize yardımcı olacaktır.

Yavru döneminde köpeğin eğitimi ile birlikte doğal yollarla öğrenecekleri ve sosyalizasyonu paralel ilerlediğinde çok daha başarılı bir yetişme dönemi geçirmiş olursunuz.

Yavru Köpek Sınıfı ve İtaat Programı:

  • Köpek nasıl düşünür?
  • Köpekle iletişim ve motivasyon
  • Uygun tasma ve oyuncak seçimi
  • Ödül ve clicker kullanımı
  • Disiplin ve otorite nedir?
  • Şehir yaşamı için köpek kuralları (üste atlama, havlama, vb sorunlar)
  • Yürüyüş ve genel itaat egzersizleri
  • İdarecilik uygulamaları

  • SINAV İTAATİ EĞİTİMİ


    Değişen dünya ile birlikte köpek bakma kültürü ve hobilerimiz de değişiyor. Türkiye'de de son bir kaç yıldır köpekli sporlar ile birlikte SKS, BH, IPO, RH gibi farklı branşlar ve bunlara dahil olan itaat sınavları hayatımıza girdi.

    Köpekli sporlardaki zor olan kısım belirli konuların birlikte çalışılma gerekliliği. Bu gerekliliğin dışında da bazen daha tecrübeli bir ekip arkadaşı ya da antrenörün ihtiyacı hissedilebilir.

    Aynı zamanda bu sınavlar "köpek eğitmeni olmak isteyen" kişiler için de başlangıç noktası olarak görülmektedir. Seçtiğiniz branş ile ilgili yetkinliğinizi gösteren bu sınavlar sizler için farklı seviyelerde tecrübenizi belgeleyecektir.

    2007 yılından beri BH (Refakat Köpeği Sınavı), RH1 (Arama-Kurtarma Köpeği Uluslarası Uygunluk Sınavı), RH-E (IRO Arama Kurtarma Sınavı Uygunluk Sınavı), IPO-R A (Arama Kurtarma Köpeği Uluslararası Yeterlilik Sınavı), IPO (Koruma Köpeği Sınavı) gibi farklı pek çok branşta farklı köpeklerle ve farklı seviyelerde edindiğimiz tecrübelerle mesleki tecrübemizi güncel ve yüksek tuttuk. Detaylar için buraya (özgeçmiş) tıklayabilirsiniz.

    Aynı zamanda farklı ülkelerden, kaliteli hakemlerden aldığımız değerlendirmelerle eksiklerimizi giderme fırsatımız oldu.

    Geçen süre boyunca birlikte çalıştığımız insanlar da henüz çok genç olan köpekli sporlar tarihinde yerlerini aldılar. Sıra neden sizde olmasın?

    Aşağıdaki linklerde farklı sınavların kurallarına gerçek kaynaklarından erişebilirsiniz:
    * IRO ve FCI Arama Kurtarma Sınav Kuralları:
    https://www.iro-dogs.org/cdn/uploads/ipo-r-2019-en-1.pdf
    * BH ve IGP (Eski adıyla IPO): http://fci.be/medias/UTI-REG-IGP-en-10245.pdf


    OFİS KÖPEKLERİ İÇİN EĞİTİM PROGRAMI


    Ofis, işyeri vb. mekanlarda yaşayan köpekler için bazı meslektaşlarım ayrı bir müfredat oluşturma gereği duymasalar da aslında ev ortamından çok daha zor ve detaylı bir çalışma yapmak zorundayız.

    Gerek bulunduğumuz ortamdaki diğer çalışanların köpeğinize karşı tutumu ve olası korkuları, gerekse işyeri dışından gelen kargocu, müşteri, ziyaretçi gibi kişilerin köpeğin algısında yol açabileceği değişiklikler köpeğin stabil davranmasını zorlaştırırken eğitim sürecini de bir ileri iki geri vaziyete sokabiliyor. Malesef köpeği ya da yalnızca sahibini eğitmekle sonuçsuz kazan sıkıntıların sorumluluğunu üzerimizden atamıyoruz.

    Peki ofiste bulundurduğunuz köpeğiniz için neler yapmamız gerekiyor?

  • Köpekle dialogta bulunan kişilerle toplantı, gerekirse briefing verilmesi.
  • Yapılacaklarla ilgili algoritma oluşturulması
  • Köpek için en uygun düzenin hazırlanması
  • Ofiste köpekle uyum çalışmaları
  • Ofis dışında itaat çalışmaları
  • Genel danışmanlık
  • Eğitim sonrası periyodik ziyaretler
  •  

    Kalabalık ortamlarda detayları doğru kullanmak tek bir kişinin mutluluğuyla sınırlı kalmayacağından, evdeki kadar basit ancak daha geniş maksatlı bu eğitim modeli yaşanan gerçek tecrübelere dayanarak hazırlanmaktadır.


    KÖPEK - SAHİP ADAPTASYONU


    Yerinde duramayan, kontrol edilemeyen, heyecanlı, etrafı dağıtan, kemiren köpekler ...

    Pek çok köpek sahibi yukarıda saydıklarımdan şikayetçi olsa da aslında köpeğin eğitilebilirlik seviyesi bahsi geçen konularla ilgildir. Örneğin kemiren köpek obje odaklıdır ve genellikle oyuncak kullanarak eğitmek kolaydır. Yani bilinenin aksine zeki köpeklerle yaşamak daha sakin olanlarla yaşamaktan daha zor olabilir.

    Üstünüze atlayan köpeklerin mücadele güdüsünü kullanarak koruma eğitimi gibi konularda daha iyi performans sağlayabiliyoruz. Masadan yiyecek çalanlar daha çok burun kullanılan işlerde başarılılar.

    Tüm bu problem gibi görünen ama problem olmayan, kafa karıştıran ne yapacağınızı bilmediğiniz zamanlarda köpeğinizden beklentileriniz artıyor ama ondan da ayrılmak istemiyorsanız köpek sahipleriyle evde yaptığımız dersleri tavsiye ediyoruz.

    Bu şekilde hem köpeğin çiftlikteki adaptasyon süresini pas geçiyoruz, hem de köpek sahipleri yeni tecrübeler edinecek bir tür kursa dahil oluyorlar. Evde köpek eğitimi programıyla köpeğiniz kadar siz de eğitiliyor ve günlük yapacağınız kısa ödevlerle onunla bol pratik yapma şansına sahip oluyorsunuz.